Inteligența Artificială, folosită de cercetători români într-un proiect pentru detectarea anomaliilor în sarcină
Echipa de la Departamentul de Informatică din cadrul Universității din Craiova a început cercetările în mai anul acesta și și-a propus să le finalizeze în decembrie 2024. Apoi să continue până la rafinarea metodelor, scrie presshub.ro.
„Nedescoperirea la timp a acestor anomalii se soldează cu alterarea prognosticului sarcinii (avorturi, nașteri premature), al nașterii (morbiditate și mortalitate crescute la naștere) și înrăutățirea prognosticului nou-născuților afectați care se nasc în unități fără capabilitățile necesare pentru o intervenție medicală sau chirurgicală adecvată la naștere”, a menționat dr. Dominic Iliescu.
Deși a început abia din mai, deja proiectul a obținut rezultate concrete: cercetătorii s-au concentrat pe crearea unei baze de date care conține imagini ultrasonografice ale abdomenului fetusului.
În prezent, pentru a vedea dacă totul este în regulă cu bebelușul, doctorul verifică structurile anatomice din diverse planuri. Mișcând sonda pe abdomenul mamei, planurile de vizualizare se schimbă.
„Folosind imaginile clasificate de doctori pe diverse categorii (e.g. vezica, biometrie, colecist, rinichi), am antrenat mai multe rețele neuronale artificiale care detectează în ce plan vizual și ce structura anatomică este prezentă în imagine cu o acuratețe foarte bună. Acum lucrăm la un soft care să poată detecta automat toate organele din imagine, pentru a vedea ulterior dacă prezinta anomalii sau nu. Rezultatele noastre au fost validate și de alți cercetători, fiind publicate în jurnale indexate Web of Science cu factor de impact ridicat, atât de medicină cât și de informatică, în quartilele 1 și 2, și prezentate la conferințe internaționale”, a explicat, pe scurt, conf.univ.dr. Smaranda Belciug, directoarea proiectului de cercetare.
În final, cercetătorii din proiectul PARADISE speră ca softul creat astfel să fie folosit în cadrul ecografiilor și să semnaleze în timp real dacă există suspiciuni de anomalii congenitale sau nu.
Studiile de specialitate au arătat că un doctor cu experiență, cu peste 2.000 de morfologii efectuate, are o rată de detecție a anomaliilor fetale de 52%, pe când un doctor neexperimentat are 32.5% rata de detecție.
Speranța cercetătorilor români de la Departamentul de Informatică din cadrul Universității din Craiova este să crească aceste procente.
„Să fie clar: nu vrem să înlocuim doctorul uman din ecuație. Nu sunt adepta singtamei «doctorless hospitals». Inteligența Artificială trebuie văzută ca un prieten de nădejde, care te trage de mânecă și îți arată că ceva nu este în regula. Decizia finală rămâne a doctorului. Pentru un doctor rezident sau tânăr specialist, softul nostru va fi o unealtă importantă, un sfătuitor, iar pentru un doctor cu experiență poate fi un gadget simpatic și nu numai. Să nu uităm că oboseala, stresul, lipsa de timp, etc. sunt factori care pot să afecteze orice doctor, fie că are experiență sau nu. Eu personal vreau să arat că Inteligență Artificială aplicată în medicina este «Sfântul Graal», nu «cutia Pandorei»”, este concluzia Smarandei Belciug.
Citește integral pe presshub.ro.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank